Thursday, November 29, 2012

saya nak major pasal nuclear.

salam.

aci tak dua post dalam masa kurang 3 jam?? haha. biasalahhh orang kata perubahan emosi. hihi d:

 jiwa kacau sikit. maka kita menulis~

Friends18.com Orkut Scraps

mungkin ramai x tahu i ni student mechanical engineering. haaaa! jgn main2, i pandai silat taw! 

and sekarang i dah masuk kepada division material and evaluation. yes! i dapat first choice time rebut2 pilih division mana kita nak masuk dulu. 

so far, plannya mcm tulah. i ambil material sebab under material ni nanti i nak further dalam course berkaitan nuclear dari sudut material. 

so, skrg i dah masuk satu lab ni, training. xde keja sgt pon, and sensei(prof) layan i baik sgt. kat lab ni, i kena buat research,and sensei bagi i buat apa jaa research yg i suka, and sensei tolong2 borak dgn i, dengar i merungut, and cari2 maklumat and bagi pendapat. hihi

so, i buat la research pasal the effect of radiation to human DNA.
research nii mmg i sukaaa gila kot. serius. dari dulu lagi, sejak i tau cerita pasal kerosakan loji nuklear kat chernobyl, and apa yg jadi kat manusia2 yg terkena radiation tu. mmg nakkk sgt tahu pasal benda ni!

serius. you all tak rasa ke mcm wahhh, mcm mana nuklear energy tu, dari sebijik atom, digabung2 dapat hasilkan berbagai jenis radiasi, and dari salah satu radiasi tu apabila bertemu dengan sel sel manusia yg dalamnya ada DNA, lalu merosakkan struktur DNA tu. sebab tu lah jadinya kanser atau mutasi.

oihh, ckp mcm keling. sorry. tapi i taktaw istilah2 research yg i buat ni dalam bm, sbb semua buat dlm japanese. ada la dua tiga kerat cari jugak information dalam english.  

best kan? tgok atom2 ni rasa kagum! benda kecik, x nampak pon dgn mata kasar, tapi energy yg dihasilkan dari nuclear ni mmg gedabak besar.

pastu cam waaaaauuuu sungguh!! macam mana sinaran radiasi yang kita tak nampak tu, boleh masuk sampai ke dalam badan manusia lalu merosakkan DNA yang ada dalam sel manusia. tawu kan yang sel tu kecik. alaaaa sel yang ada nucleus kat tgh tu. sel tu kecik sgt sampai kena guna mikroskop baru boleh nampak. haaa, dalam sel tu baru ada DNA. nampak takkk nak cakap betapa keciknyaaaa DNA tu!!

susah sgt nak explain, nih i bagi gambar. 



subhanAllah. hebat kannn!! hebat kan cena cahaya radiasi tu boleh merosakkkan DNA yg kecik gilaaaaa tu secara senyap. pembunuh secara senyap laaa orang kata. hebat kann tu!!!

menakutkan pon ada gak. aha. i pon pelik sbnrnya kenapa i minat benda2 ceni. tapi xpalah, sebab minat tu penting untuk buat kita rasa nak tahu.

belajar. hurm, belajarlah apaaaa pon kat dunia ni, setiap benda tu mesti ada yang membuatkan kita sedar kebesaran Allah. 

ouh, i akan present pasal research ni 21 december nanti. doakan ya, terima kasih! (:

kalau presentation ni berjaya, insyaAllah i ingat nak deep kan lagi belajar pasal nuclear ni. since malaysia xdak pasal nuclear2 ni. 

semoga ilmu yang dipelajari ini bermanfaat bukan untuk diri ja tapi untuk ummah. 

ganbarou!




2 comments:

Anonymous said...

Goood luck tien...
Mana tau nanti balik malaysia boleh jadi pakar nuklear ke.. gempak...

Well lots of love,
Lily STTJ ♡ ^_^

nur fatihin said...

thank you lily dear. you are so sweet. sama macam dulu.. (: