Thursday, November 29, 2012

manusia boleh permainkan mesin!

salam.

dah lama i x menulis. haha. boleh gelak je la.sorry. d:

hari ni i satu group ada 6 orang semua balik jikken(experiment) awal. awal 30minit wo! haha. padahal i ni tukang angguk and sebut data je, terima kasih laaa kawan2 segroup ku yang sungguh efektif sekali buat kerja. zass!

mana taknya! meh sini nak cite. kan bila jikken kan, ada procedure kan, urutan step2 yang perlu dibuat. btw, ni jikken electric n electronic taw. 

so, we all ni, bila sensei(cekgu) kata, "okay start jikken!", excited x hingat dunia, komputer ada sebijik ja satu group, 6 kepala berebut dok sua muka dekat komputer yg sebijik tu. -_-" tapi, sorang ja yg boleh buat keja, sebab KOMPUTER SEBIJIK ja dia bagi. maka nya i  dilantik jadi tukang sebut data. 

SEBUT eh. jgn main2. ingat senang ke jadi tukang sebut data ni. bebelit-belit lidah dok sebut nombor2 ceni "0.02567893 Volt" dan yg sewaktu dengannya. haa ce buat ce buat. bukan dalam bm ke bi ke, dlm bahasa jepun kot. data ni pulak nak amik pun ada la dalam 30kali kena amik data berlainan. cis. siap tersalah sebut siap, kena bantai gelak habis satu group. *berpeluh*

dah melalut. ouh haaaa,nak cerita awat kami punya group ni habis awal kan. setiap kali before jikken ni mesti ada setsumei(penerangan) dari sensei pasal report and hasil data yang patut dapat.

tetiba ada laaa sorang pencetus idea bernas ni kan, yang cadangkan kami ni buat data ikut graph yang patut dapat, bukan buat graph ikut data yg dapat. paham?

hahahaha. pening sikit ~_~


benda petak atas ni, kami kena ambik data kat RMS tu yang kaler biru and hijau tu. ambik la ulang berjuta kali, sambil adjust frequency.

si pencetus idea ni hahahahaha, bagi idea suruh g click bagi dapat data yg sepatutnya ikut graph. maksudnya, kami agak2 bentuk graph dulu baru amik data bagi dapat cantik. cis. 

dan hasilnya, mmg cantiklahhh graph kumpulan kami, siap dapat pujian lagi, and mmg dapat balik awal lah kann! >< yeehaa!

pastu time tengah ambik data tu, i terpk la kan, mesin eh, mesin tu hebat kot. teknologi mesin, litar elektrik yg dahsyat gak la kan. kena tipu dgn manusia!

pastu lepas termenung sejenak berfikir, logik la jugak. sbb manusia yg cipta mesin tu, so mmg patutlah kan manusia boleh buli mesin tu. -_-

hebat kan? contoh macam kalkulator tu kita rasa hebatnyaaaa sbb pantas gila buat kiraan, tapi pada asalnya manusia yang cipta kalkulator tu, so manusia la lagi hebat..

hurm, lama2 buat jikken ni selalu terpk pasal hebatnya otak manusia. 
hebatnya kuasa Allah cipta manusia. 

mesti ada sebab kan kenapa Allah cipta manusia ini dengan sangat hebat kan berbanding makhluk2 lain? 





2 comments:

Zinedine Zaiddin said...

Ohhh main tipuuuu! Report sama sensei dia!

nur fatihin said...

report laaa. dah siap hantar dah pon report untuk experiment tuuu -_-