Wednesday, December 12, 2012

x tahu itu sangat menyakitkan.

salam.

xpernah rasa kecewa ceni. huhhhh. sorrylah hari ni nak tulis jugak.

Ya Allah kecewanya dengan diri sendiri. entahlah. sejak datang jepun ni, masalah paling besar dalam belajar adalah saya x faham apa yang saya belajar.

eh tapi betul ke x faham? saya x pasti apa yang x kena. ada kelas yang faham betul, ada kelas yang memang blur terus. hurm. 

and sekarang sem ni sejak 3 bulan lepas, saya erm, saya busy dengan satu projek ni, projek individu di mana setiap student diberi tema and lab, and kena buat research pastu present.

sapa penah baca entry saya tulis pasal nuklear tu, haa benda alah tulah.

presentation saya pada 21 aribulan ni, which is next week. dah dekat. and rensyuu(practise) pon makin banyak, and jadual makin pack. siang malam saya bangun buat slide, fahamkan betul2, pinjam buku gedabak2 besaq kat library, search internet, baca research university2 lain and buat rujukan.

apa yang buat saya kecewa adalah, hurm, tadi pergi lab lagi, and practice present kat sensei pasal apa yang saya dah buat. 14minutes with 12 slides + 5minutes sesi soal jawab. sejak praktis, satu soalan pon saya tak boleh jawab. huh. tapi kalau x tahu, tu x cukup mengecewakan. the problem is, i cant make it into words. 



sensei tanya function machine yg digunakan dalam research. soalan senang. and hahhh i dah prepare jawapan kot, but in english la tapi, sebagai rujukan sendiri. sekali sensei tanya, and i was like translating english to japanese. TAPIIIII terms! terms adalah masalah paling besaq! scientific terms adalah key word tapi i x boleh translate it in japanese because i didnt know the terms in japanese! oh my God, is should prepare awal2 kan segala terms ni and bawak angkut satu kertas naik atas stage.

and sensei cakap yang saya ni x faham apa yang saya buat! hurm. huhh. baru rasaaa kecewaaa sangat bila apa yg kita nak sampaikan x tersampai dekat orang lain. rasa macammm ada beban dekat hati. sick! sick! 

sejak belajar kat jepun ni, banyak bendaa yang x dapat disampaikann dengan menyeluruh. faham tak? you want to say something, you want to give opinion, tapi perkataan tu x terkeluar. and sometimes, i x faham pon apaa yg sensei tu dok cakap kat depan. lagi merumitkan lagi keadaan adalah research ni pasal DNA. and i x pernah belajar biology, so i dont even know what is RNA. segalaaa bendaa yang terkandung dalam DNA. and bila kita nak belajar basic, i bacaa balik semua tu dalam english, supaya core(base) pada apa yg i nak research ni paham masuk dalam kepala otak betul2. TAPI, the thing is, bila sensei mengajar and cerita pasal DNA ni, kadang2 ada benda yang saya x terbaca, terlepas pandang, so, terus blur, and i was like "what are you saying??!!"

X TAHU ITU ADALAH SANGAT MENYAKITKAN. SANGAT.

dah x ingatdahh, since i came to japan, facing all the dugaan berdikari, dan paling penting dugaan belajar, i dont know, berapaaa banyak dahh yang saya rasa saya x bersungguh-sungguh buat sebabkan x tahu. sebab X TAHU. tapi bukan sebab xada pengetahuan maybe. tapi, sebab TIDAK TAHU APAKAH YG SEDANG BERLAKU PADA MASA ITU. haahh. i know you guys dont understand what im trying to say. me either. cakap macam org x waras. dahlah,  minta maaf. 

perlu berusaha lagi, semoga Allah permudahkan urusan kita semua. 



2 comments:

Amy A. said...

ohh, this even happen during exam...bce2 n cbe phm by eksplen kt diri seniri dlm bm...pastu kuar soalan, tahu jwpn de tp xtahu nk tulis...T.T

city_zooliecar said...

sangat faham sekali. feel the same =)
hopefully dipermudahkan semuanya amin! iA =)