Tuesday, December 11, 2012

muhasabah cinta

salam.

memanglah i ni kalau habitnya buat kerja yang kena guna komputer (report, assignment etc.) mesti nak dengar lagu/talk jugak. 2 dalam 1 kononnya. PAKEJ. telinga style melampau nak jugakkkk dengar sesuatu sementara tangan gigih menaip, mata pandang skrin, otak memahamkan perkara yg dibuat -.-

eh tapi serius, i suka buat centu. macam lagi produktif buat kerja. taktahu lah sejauh mana ke efektif an nya, tapi rasa gembira bila buat macam tu. okay, got it? why i have to explain this? -.-"

pastu pastu bilaaa dah dgr lagu tu, dia randomly play. i guna imesh. imesh tahu? i download imesh ni kat dalam computer and download laaa segala lagu yang nak. so, ada lebih kurang thousands of songs yg i dah download since i was in malaysia.(i kenal imesh ni 4 tahun lepas) so i create few playlist senang nak sort out mana yang suka nak dengar and mana yang untuk test kasi gegar gegendang telinga ja.

pastu, tetiba lagu ni dimainkan. hurm this song. this song and this videoclip, memang sangat terkesan la dalam hati. like seriously, first time i dengar, which is last year, rasa mmg entah. rasa suka kat lagu ni.

lagu ceni? haruslah x pernah dengar kan dulu. x remaja laa dengar lagu ceni! d:
aiyoo, pastu adalah pada suatu hari yang tenang tahun lepas, ada orang post lagu ni and dengan izin Allah i tersentuh hati nak g klik, lalu aduhh, x tahu nak cerita macam mana. hurm, rasa something.





sebab time tu pon macam baru kenal, baru "rasa" yang diri ini sebenarnya manusia eh. 
coz, i didnt know what "life" is before. serius. sejak dari sekolah, tahu study, get along with friends, socialize, desperately nak up-to-date segala bendaaaa - fashion, celebrity world, song and bla2..malas nak list dah. what past is past. 

tapi , mmg tepat pada masanya, last year bila ada masalah hati, masalah perasaan yang mmg sgt x berfaedah, kalau ingat balik macam lawak jugak. walaupun mengalami saat kritikal, tapi alhamdulillah ditempuhi dgn selamatnya.
tapi tulah, perancangan Allah adalah yang terbaik eh. bila kita isi hati kita dengan benda2 yang x sepatutnya, hati mmg xkan tenang. seriously x tenang. tapi janji Allah, bila kita nak kan kebaikan, kita tinggalkan apa yang Allah x suka, Allah gantikan dengan yang lebih baik insyaAllah. (':


so videoclip and lirik lagu ni best lahhh. ada cakap pasal nikmat...pasal ujian.. 
hurm, kadang2 kan kita rasa kita ni hadapi banyak sgt ujian, tapi nilahhh ramai orang x sedar, yang nikmat Allah selalu melebihi ujiannya. and sebenarnya ujian tu juga satu nikmat kan? 

siapa sangka yang ujian tu sebenarnya boleh bawak kita balik menangis, sujud dan taat kembali kepada Allah? 
hati yang selama ni lalai, alpa, bila didatngkan ujian terus jatuh terduduk lalu mengenang balik apa yang dilakukan selama ini lalu membuatkan kita kembali balik kepada Allah? 

jadi itulah nikmat kan? Allah menguji hambaNya sebab Dia nak kita kembali kepada Nya. kann? so sweet (':

3 comments:

Rijal Stylo said...

huhuhu baru dengaq lagu ni tadi. serius serius best sebab peringatan dia sungguh terkesan kat hati. lagu2 Edcoustic semua lirik dia perghhhh.

Zinedine Zaiddin said...

Muhasabah cinta.








x tau nak komen apa. lalala

Azie Yanti said...

tien...plez follow my blog also..
hehe
http://azieazianti.blogspot.com/