Wednesday, January 9, 2013

si cantik yang mencantikkan dunia

salam wbt. 

selamat tahun baru! aci lagi kan wish. aci sangatt. baru 9 aribulan. XD

since it's already 2013, and i'm pretty sure pretty girls out there trying their best to fulfill all the 2013 wishlist/targets since the first of january. 

ada nak kurus laa, ada nak rajin lagi la, ada nak ni nak tu, haaaaa, terkejut i tgok berbondong-bondong entry pasal azam tahun baru nihh.  heyy, i pon ada targets okay, tapi tamaw tulih kat blog ja. sebab dasar kurang rajin -_-" 

maaf maaf. patut dah umur 22 ni perkataan kurang rajin dah boleh campak jauh2 kann. (':

actually i nak share dgn you all satu idea. maybe it's quite lame, sbb dah lamaaa kot org bagi idea ceni. but it's okay, i memang suka repeat2 cerita. d:

the idea is, untuk masukkan kempen "WEAR IT RIGHT CAMPAIGN" dalam you all punya target for this 2013. x terlambat lagi kan nak padam sikit bagi ruang and tulis azam tambah lagi satu kecik kat bawah. hihi

wear it right, erm mostly girls, pasal aurat la kann. sikit2 kita ubah. sikit2 xpe, jgn xde langsung okay, coz it's soo sad kalau xde langsung.  coz you know what, we're getting older, but getting far away from Allah, degil x dengar apa Allah suruh, haaa kan sedih tu. TT

so, kita start la sikit2. i just want to point out two points je. dua jeee ^^

first, check your hijab. is it properly covering your chest or not? IMPORTANT POINT GIRLS.
you have to cover your chest! and you know why right. 



i took this picture from a blogger,sue anna joe. 

it's not that hard to cover you chest pon kannn. the thing is, you have to try. TRY. masalah nya bila you don't even want to try. start pagi esok, bila dok pakai tudung depan cermin tu kann, tarik pelan2 your shawl, and make sure it cover the chest properly and kemaskan dengan pin, and there you go, boleh keluar g kelas dgn riangnyaa! XD 

for those yang pakai tudung bawal, tudung segi empat tu, haaaa, kan hari2 selalunya you selempang (i'm not sure how to spell it), alaaaa, yg macam tarik dua2 bucu tudung and lempar ke belakang je tuu, gaya paling simple and semua org taw tuuu. haaaa, sebenarnya personally, i mmg x suka tgok orang selempang tudung, kecualilah bersebab, mcm dia nak memasak ke, or ada lah sebab2 lain kan, tapi i x suka kalau tgok orang pergi kelas selempang tudung, sebab you know girls, seriously nampak x kemas. 
haaa apa lagi, ambik pin yg comel2 and pinkan di kiri dan kanan bahu you all. BUT, make sure tudung tu dah cover your chest properly before you pin it, ok. (: 



the second point is, socks up!! weehuuu~ 



pakai la socks dear... it's totally in okay. jgn fikir apa org nak kata, fikir yg Allah suka. ok? (: 
i know it's hard. seriously it's hard. same je, i pon rasa, and you all sapa yg baru nak start pakai socks pon mesti rasa it's kind of hard to erm istiqamah (to do it everyday). but, yeah, you just have to try, correct your intention, wear it because of Allah, and insha Allah everything will go smoothly. i dah rasa happy and rasa ringan, i mean rasa x terbeban pon nak kena pakai socks everytime keluar rumah, sebab it's something you have to do. mula2 mmg la rasa x suka. macam time kecik2 dulu, bila kita kena suruh solat, ada rasa macam malas lahh, x suka lahh, tapi bila latihan, bila parents kita latih kita untuk solat and beritahu kenapa perlu solat, semua tu, then sekarang kita semua cool je kan solat lima waktu. kann? 

the thing is, kita kena train diri kita sendiri untuk suka pada sesuatu. benda2 yang WAJIB ni, you have to do it. pilihan yang ada adalah, whether you love to do it or not. you suka ka tak suka, you kena buat. so, pilihan paling baik adalah, try to love it, and inshaAllah Allah will ease you in everything.

kenapa i guna title "SI CANTIK MENCANTIKKAN DUNIA" ? hihi.

because for me, if you think you're pretty, of course you are, you will obey Allah's orders happily. sebab kecantikan tu kan Allah jugak yang bagi, so, si cantik manis sekalian, Allah bagi kecantikan dekat kita semua adalah untuk mencantikkan dunia....not to make the world become worst dgn segala crime yg melibatkan wanita, gejala2 maksiat semua tuu. 

think about it again, kalaulah ada lelaki yg suka dekat awak sebab kecantikan awak yang tidak ditutupi mengikut syariat tu, do you really think that he will still love you 30years later? 


you girls are beautiful. and your pretty face won't fade just because you wear hijab, cover your chest and wear socks.

what is important is what is in your heart (:



1 comment:

Budak Comeyh said...

love the qoute
"si cantik yang mencantikkan dunia"..
kind of giving some motivation there.. huhuhu..