Tuesday, November 29, 2011

dont be too sad, the worldly life is only a game. (':


assalamualaikum wbt.


entry kali ini adalah entry kasih sayang, untuk awak. yes untuk awak yg sedang bersedih. seriously, as a friend, saya sgt sedih dan x boleh nak tgok org sedih. and saya juga mempunyai super banyak masalah kalau terlihat org susah atau sedih. saya terasa nak bagi gula2 kepada semua org yg sedih. tapi, maafkan saya, mungkin ketika anda2 sedang bersedih, saya tak dapat berada di sisi. tak dapat nak bagi gula2, x dapat nak bagi support, x dapat nak lend my shoulder for you to cry on.

but, just remember this friend, no matter how sad you are,no matter how many obstacles you faced,no matter how cruel you think the world is, just remember that, please remember that
Allah is always with you.

my prayer is always with you.

my love is always with you friend. (':

kematian. putus cinta. failed exam. jatuh sakit. feeling lonely. feel like nobody understand, nobody care about you. penindasan manusia. kekejaman. iri hati and dengki dari org lain.

this is world darling. it is a game.everything happened is just A GAME.

"the worldly life is not more than a childish game..." 29:64

"the worldly life is only a childish game...." 47:36

"know that the worldly life is JUST A GAME. a temporary attraction..." 57:20

Allah repeated the verses for three times in holy Quran! everything, all the sad moment, yang langsung tak meningkatkan keimanan HANYALAH SATU PERMAINAN.

contoh mengenai kematian. yes, kehilangan adalah satu perkara yg menyakitkan. tapi, bukan untuk kita berkabung beratus tahun.*hiperbola -.-' pemergian org lain x membawa maksud tamatnya hidup kita, tapi kematian org lain patut dijadikan pengajaran pada diri kita bahawa kita juga akan menemui ajal, maka bersiap-sedialah menghadapinya. bukan bersedih sepanjang masa.


and same goes to putus cinta. hanya sekadar cinta manusia. cinta manusia!! apalah sangat cinta manusia, kalau nak dibandingkan dgn cinta Allah. kenapa begitu taksub dgn cinta manusia? bercinta pon perlu ada cara. i mean hurm, kalau nak bercinta, bercinta lah dgn org yg terlebih dahulu mencintai Allah sebelum mencintai org lain. supaya tidak terjadinya soal putus cinta yg sungguh sangat sia2 ini. (':



Allah maha adil. kalau kat dunia ni kita di uji,sehebat kilat sabung menyabung, petir menjerit sekali pun, dekat akhirat nanti balasannya akan kita dapat. Allah akan mengira setiap titik peluh kita, setiap pengorbanan kita, setiap usaha kita, setiap ketabahan kita. dan ketahuilah Allah itu maha teliti.

so, dear friends out there, remember Allah always. only with the remembrance of God will bring you happiness and comfort. please, please. jangan letakkan dunia ini sebagai satu pengakhiran buat segala-galanya. we have another world. so please, do something in this short world to make us qualify to enter the paradise. insyaAllah. (':

dont be too sad, the worldy life is only a game.

2 comments:

Yasmin ♥ said...

Thanks coz sharing this entry .
Ok, jujur, kite menangis bace entry ni .
Kdg2 manusia ni lupe DIA selalu ade ngan kite :']

nur fatihin said...

dont cry yasmin..(': i feel like crying too. kannn, kita selalu lupa yg Allah tu ada kan. padahal Allah dah sebut dah,
"dont be sad. I am with you all the time" 9:40
jgn sedih2 ya yasmin (: