Tuesday, November 29, 2011

berita yg WAJIB semua muslim tahu. sila baca.

salam. 

okay, tajuk entry macam serius. dush kau nur fatihin. okay okay okay, im serious. sila ambil perhatian semua.berita sgt penting untuk kita smua tahu ya. kalau gosip artis boleh baca, tengok bola 2 3 jam, main game or shopping sehari suntuk boleh, x kan laaa berita sikit pon x boleh baca. nak i piat telinga sapa yg malas baca berita ni?!! nak kena ni. sila jadi dewasa sikit -.-'

sebab dengan berita lah kita dapat tahu masalah dunia, masalah umat, and mewujudkan spark2 semangat kebabom untuk kita berjuang demi islam!! hoyeahhh!!!


okay, semua sila fokus. berita ini diambik dari berita harian hari ini.



Israel hadapi 150,000 peluru berpandu




TEHRAN: Israel akan diserang dengan 150,000 peluru berpandu jika ia melancarkan sebarang tindakan ketenteraan terhadap Iran, kata Menteri Pertahanannya, Jeneral Ahmad Vahidi. 

Menteri berkenaan memberitahu bahawa sukarelawan tentera Israel perlu dihukum terhadap apa yang mereka lakukan kepada penduduk Islam di Palestin, lapor Iran Independent News Service semalam.



Bercakap kepada 50,000 sukarelawan tentera di Bushehr, menteri terbabit berkata bahawa Iran bukanlah Iraq ataupun Afghanistan.
“Jika Amerika Syarikat melancarkan serangan dan menyerang Iran, kita akan tunjukkan kepada mereka bagaimana untuk berlawan, sambil menambah Israel perlu dihukum terhadap apa yang dilakukan kepada penduduk Palestin dan Lubnan,” katanya. 

Vahidi tidak menyatakan secara spesifik sama ada peluru berpandu itu akan dilancarkan dari Iran atau lokasi lain. 

Pada Sabtu lalu, seorang komander kanan Pengawal Revolusi Iran berkata bahawa negara itu akan mensasarkan perisai pertahanan peluru berpandu Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di Turki jika Amerika atau Israel menyerang Republik Islam berkenaan. 

Jeneral Amir Ali Hajizadeh, ketua bahagian aeroangkasa pasukan pertahanan Iran dipetik agensi berita separa rasmi Mehr memberi amaran bahawa persiapan yang dilakukan oleh Tehran adalah sebahagian strategi untuk menghadapi ancaman Amerika dan Israel. 
Menteri Pertahanan Iran berkenaan juga memberi amaran mengenai serangan balas oleh Amerika tetapi tindakan itu perlu melepasi pertahanan ampuh Iran. 

“Amerika dan sekutunya perlu tahu bahawa Iran terlalu kuat dan berusaha akan mengajar Amerika bagaimana untuk berperang dan apa maknanya untuk berperang dan menjadi wira,” kata Vahidi kepada sekumpulan sukarelawan itu di Bushehr, sebuah bandaraya menempatkan loji kuasa nuklearnya. 

Iran bertegas bahawa program nuklear negara itu adalah untuk tujuan keamanan tetapi laporan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) pula menyatakan bahawa Tehran berterusan membangunkan teknologi senjata nuklear. 

Sejak laporan itu disiarkan, negara Barat mendesak masyarakat antarabangsa mengenakan tekanan terhadap rejim Tehran untuk menangguhkan program nuklear terbabit. 

Amerika, Britain dan Kanada mengenakan sekatan terhadap sektor kewangan dan tenaga Iran, memaksa Tehran mengusir duta Britain. Perancis dan Belanda juga menggesa tindakan sama terhadap republik Islam itu. – Agensi 




sungguh kurang ajar lagi tidak bersopan ye pihak israel ini. suka untuk saya highlightkan lagi sekali, ucapan berani mati dari pihak iran yg mengatakan "KAMI AKAN TUNJUKKAN KEPADA MEREKA BAGAIMANA UNTUK BERLAWAN,sambil menambah ISRAEL PERLU DIHUKUM TERHADAP APA YG DILAKUKAN TERHADAP PENDUDUK PALESTIN DAN LUBNAN."

bagus!!! inilah semangat jihad org islam yg kita mahu. israel mmg patut diajar. sepatutnya negara2 islam yg lain pon keluarkan statement2 yg begini, biar kasi gempak sikit, baru israel and amerika syarikat ni tahu langit tu tinggi ke rendah. suka2 hati je nak serang negara orang. nilai kemanusiaan tu dah campak ke mana dah.manusia ke apa ni??!! *emo  o_O"



manusia diturunkan ke bumi untuk menjadi khalifah,beribadat kpd Allah, dan memakmurkan alam. bukan nak berdengki, kau jahat aku baik, kau negara lagi kaya, aku takmaw kawan kau, aku serang. heyy, kau ingat bumi ni kau punya??? -.-'



tunggulah, tunggulah apabila kami, kanak2 yg makin membesar ini, remaja yg meningkat dewasa, pelajar yg bakal mewarisi aliran pemerintahan dunia ini, kami tidak akan duduk diam.we are learning, we are going to learn, learn, and learn to be someone who can change the world. to be someone who would give their effort till the last breath to bring back islam to the world, to be someone to contribute in spreading the love message from Allah. Islam is going to win, no matter you like it or not. it is a promise from Allah.


look at this small kids. trying his best to fight for islam. he's still a kid with a super big heart, super big trust to Allah. may Allah bless him always (':

they are suffering there now. our brothers and sisters are suffering now. T__T 
the least thing we could do, maybe boycott. boycott all the products from israel and amerika. and learn. yes learn and gain knowledge.

belajar juga satu jihad. sebab dgn belajar kita dapat meningkatkan pengetahuan masyarakat islam, lalu mengangkat islam pada level yg lebih tinggi di mata dunia. but but but remember, everything starts from you. yes you. macam mana kita nak bentuk negara islam, kalau diri sendiri pon terkontang kanting lagi.

like what mahatma gandhi said,



kalau mahu dunia berubah, kita kena start dengan diri kita. start from you! start from me! start from now! jadikan hidup kita lebih bermakna. jadikan perbuatan seharian kita satu ibadah. belajar kerana Allah, belajar kerana ingin membantu agama Allah, belajar kerana ingin membantu ummah.  

2 comments:

chiky said...

yeah!semangat!

syafa mohamed said...

yosh fin...semoga kita semangatnya seperti si kecil tue kan...

agaknya,kalau Allah letakkan syafa sbg ganti si kecil tue, tak pasti sama ada syafa akan berani berdiri depan kereta kebal yang boleh nmpak senapang2nya untuk syafa baling batu kearah itu...

Allah...masih jauh rupanya....