Friday, November 4, 2011

mereka sudah mengorak langkah, kita bila lagi??cepatt!!! (':

salam.

hye. salam comel lagi sayang. hari ni saya terlebih energy. jadi mari salurkan energy untuk sharing something sikit.

eh, eh korang perasan tak ramai geng2 artis yg dah berubah?i mean berubah ke arah kebaikan...perasan tak?laaa... x ambil tawu? okay don worry. saya rajin untuk buat review satu2. (:


this is syura dan anaknya. penyanyi. 


ini siti nor diana...



and diana amir. yg memang banyak kontroversi. perangai yg super dahsyat jugak dulu. seksi sgt, tapi alhamdulillah.beliau antara insan2 terpilih (':




raja farah. yg juga semakin cantik dengan imej bertudung (':




irma hasmie!cantik nyaaa.. irma hasmie kini giat dgn aktiviti2 usrah dan dakwah. senangnya hatii tengok irma hasmie ni.hati rasa gembira la la la la (:




and the first yg mungkin adalah pencetus spark kepada perubahan banyak artis, yg berani tampil kehadapan memperjuangkan jalan Allah, yg sanggup meninggalkan nikmat dunia, dan kini giat membaiki diri dan mengajak orang lain ke jalan Allah. seseorang yg begitu berinspirasi.. wardina saffiyah




kadang2 saya rasa keciknyaaa saya. saya kagum betul, kagum sgtlah dengan mereka yg cuba mencari, meraih kasih sayang Allah. mencari-cari jalan tarbiyyah. yg semestinya lagi super dahsyat sukar dari diri ini. memandangkan diri mereka ini dilahirkan cantik, dan terlibat dalam bidang lakonan. sudah tentu, CABARAN NYA SGT BESAR. nak tepis godaan baju sponsor cantik2, mahal lagi seksi. nak tepis godaan majlis2 makan yg buat dekat club mahal2. nak tepis godaan bayaran mahal untuk watak seksi lagi gorgeous. haihhh~ alhamdulillah.Allah bantu mereka2 yg terpilih ini...(':


dan saya terharu dgn kesungguhan mereka! Allah dah tunjukkan, tidak mengira sesiapapun,

"Dan org2 yg berjihad untuk mencari keredhaan kami, benar2 akan kami tunjukkan kpd mereka jalan2 Kami.Sesungguhnya Allah benar2 berserta orang2 yg berbuat baik" 29:69


hidayah Allah x mengira sesiapa pun
sapa yg nak buat baik, ALLAH PASTI TOLONG! jgn risau itu. 


mungkin dulu kita tgok mereka2 ini, terlari jauh sgt dari Allah. tapi, percayalah.
MANUSIA BOLEH BERUBAH. 
mungkin dulu, seorang hamba Allah ni kaki clubbing, dedah aurat, pergaulan bebas, buat maksiat, tapi boleh jadi orang itu akan menjadi LEBIH BAIK DARI KITA. manusia berubah sayang.  


cuba fikir satu ja, sampai bila kita nak stay di tempat yg sama?


tu, yg masih di takuk lama, yg pakai tudung, bukak tutup bukak tutup.ikut suka hati ja tu.kalau dulu rasa diri tu lagi baik, kena balik fikir 10 kali lagi lah kot. sebab mereka2 ni pakai tudung x bukak balik dah.mereka ni nak berubah, mereka istiqamah. so skrg macam mana ni, x terasa yg ini adalah satu mesej kasih sayang dari Allah ke? sbb kadang2 manusia ni rasa 'aku cukup baik, cukuplah setakat ini kebaikan yg aku buat'..mungkin kena duduk kejap, and renew cara berfikir kot... 


mereka telah mengorak langkah, kita ni bila lagi?
mereka sudah memahami apa erti hidup ini, kita bila lagi? cepat! cepat! 


jadi, marilah berlumba lumba melakukan kebaikan. 

"mereka itu bersegera dalam melakukan kebaikan, dan merekalah org2 yg lebih dahulu memperolehnya" 23:61

saya, seriously kagum dgn mereka2 ini. sungguh. saya sendiri dalam usaha mengorak langkah ke jalan tarbiyyah, ke jalan yg diredhai Allah ini,terasa begitu sukar. tapi, hati saya membenarkan. mungkin inilah yg dikatakan kembali kepada asal. kembali kepada fitrah kita.


kalau kita lihat, kenapa ramai org berubah berebut rebut mencari cinta Allah? tanya pada diri sendiri, kenapa mereka berubah? kenapa saban tahun artis2 berubah? kenapa makin ramai org yg berdakwah? luaskan skop pemikiran, kenapa agama Islam adalah agama yg paling ramai menerima muallaf setiap tahun?(sila google kalau nak bukti ;D ) tanya diri, kenapa? 


kerana fitrah nya manusia dicipta oleh Allah, kita akan kembali kepada Allah.kerana mereka ini telah memahami hakikat itu. bahawa hidup ini bukan setakat di dunia. hidup ini bukan untuk bersuka ria semata-mata.


 nak masuk syurga kannnn? semua org nak masuk syurga kann??? jadi jom tagih kasih sayang Allah. kembali kepada Islam. jadikan Islam cara hidup kita! mari, mari, mari, start hari ni. jangan tangguh2 lagi. (':


sukanya saya tengok dah makin ramai menyertai perlumbaan mencari redha Allah ini. xnak join ke, sayang2 semua yg belum join tu.. come on! ^_^


saya sgt happy malam ni.sesungguhnya saya sgt sayangkan anda semua kerana Allah.sampai sini saja. bye!! !


nota kasih syg : kalau org nak berubah, jgn pulak nak p mengutuk or hina cara dia pakai tudung ke, or gelak gelak. ada faham? saya tibai nanti -.-'  beri sokongan. cakap dgn berhemah. kalau nak tegur, tegur bagi cantik2 dan comel okay? jangan sampai kata2 kita menjadi penghalang dalam perubahan seseorang kearah kebaikan.ada faham sayang2 ku? terima kasih (':


p/s : esok 9 zulhijjah bersamaan hari arafah.mari meraih kasih syg Allah. jom puasa jom!  


8 comments:

Chaza said...

diana pun dah pakai tudung..hm.bagus lah kan.nora danish pun dah pakai tudung kan?

Nana Jay said...

thun ne nana sedang dlm perubahan.. syukur lah dah start berkeinginan nak bertudung :') mmg, manusia bleh berubah..

salam singgah.. :)

Mohd Zakwan said...

alhamdulillah mereka semua dah dapat hidayah Allah.. harap2nya , bukan imej mereka sahaja berubah, malah peribadi juga :)
first time singgah sini !

Jom la singgah Blog Zakwan pulak :)

Lily_Omar said...

wah cun2 r diorg n xsangka sgt sal diana emir sbb bru tgk crita '321 cinta' ari2...bila ALLAH nak bgi 2 xkira sape n bile...'kun fayakun'

Picoz Shupalula. said...

comel comel semuanya if bertudung litup.

_mauhaha_corner said...

:))))
insyallah...berubah untuk jadi yang terbaik di sisi NYA..

adanhayad said...

tien. tien. semalam ada anugerah skrin, pastu nampak diana amir pakai tudung. i was like "wow" sebab i was thinking the old her. tp alhamdulillah....

rasa macam hiba la tengok org2 yang pernah jadi "teruk" dari kite dapat hidayah mcm ni.

chopiex a.k.a nabila said...

Alhamdulillah, the hammer berjaya knocks my head^^
Thank you for the reminder syg :D