Wednesday, October 19, 2011

berkiranya kita dengan Allah T_T

salam.

erm, hye semua...abis kelas awal hari ni. yayyyyy!!!  okay bertenang.

sebenarnya nak ckp pasal solat lagi. again. haha. sapa dah jemu, xpayah baca *merajuk

ermm, kan saya ada post semalam pasal maksud doa iftitah, and i got a comment from my friend yg cakap doa iftitah ni x wajib, selalu ramai yg skip je sbb hukumnya sunat...

ha'ah...lupa plak nak cakap kat post tu yg doa iftitah ni hukumnya sunat... ye sayang2 sekalian, hukumnya sunat... TAPI, eh, ada TAPI kat situ,  d:  tapi, jgnlah jadikan alasan kerana hukumnnya sunat, maka nak skip je.

manusia ni kannn, semua nak senang je...haha. saya lah tu. kalau boleh nak pendek, lagi pendek nak solat tu. tu tak kira lagi dgn bacaan2 wajib yg laju tunggang terbalik. sigh~


dah la bacaan wajib pon x diyakini lagi kesempurnaannya, lepas tu kita g skip pulak segala yg sunat...jadi, amalan mana nak topup solat yg x sempurna tadi tu? alhamdulillah kalau ada yg mampu, yakin 100% n cakap 'aku solat sempurna kowtttt'... 

tapi still, untuk sehari-hari kehidupan kita yg Allah bagi pinjam, rasa2 amalan wajib 5 kali sehari ni cukup ke nak balas jasa Allah yg SETIAP MASA jaga kita? ulang lagi sekali * 
Allah jaga kita SETIAP MASA, tapi kita ingat 5 kali ja sehari.


berkiranya kita dengan Allah. T____T


saya x tahu macam mana nak bagi contoh mngenai kepntingan doa iftitah ni, tapi jom kita guna akal untuk berfikir jap...kita kan, bila kita nak melawat rumah orang, nak masuk rumah someone, apa yg selalu kita buat? xpe xyah jawab. saya jawabkan. ;D kita bagi salam kan....


tapi, kenapa kita bagi salam?? walhal hukum beri salam kan SUNAT... kenapa kita x redah masuk ja senyap2, tak pon say 'hye, yo! how are you?' -.-'  kenapa agak agak nya?

sbb kita nak masuk rumah orang dalam keadaan tertib, sopan, penuh hemah...jadi kita mulai ia dengan salam. macam tu jugaklah dengan solat,kalau dengan manusia bukan main cantik lagi kita bagi salam penuh sopan lagi tertib, tapi dengan Allah kenapa nak skip?

doa iftitah ni 'doa pembuka solat' sayangku... 
kalau sesama manusia, ringan je mulut nak bagi salam, tapi kenapa dengan Allah berat sgt nak baca doa pembuka solat je pun?


 kita nak mengadap Allah,pencipta kita, jadi kenapa tidak kita mulakan dengan puji-pujian untuk-Nya? 


'sesungguhnya tidak sempurna solat sehingga berwuduk dgn sempurna.kemudian bertakbir memuji Allah dan menyanjungnya dgn membaca ayat2 Al-Quran..' 
hadis riwayat Abu Daud.


erm. tapi tu lah... tujuan saya post maksud kepada doa iftitah pada post yg lepas, bukan untuk provoke kalian untuk baca doa iftitah(bagi sapa2 yg skip), jauh sekali mewujudkan unsur2 memaksa dalam penulisan saya.. ia hanya, ajakan kasih sayang mungkin, untuk semua merenung kembali diri masing2 dalam solat yg dilakukan hari2.. xterkecuali diri saya yg serba kekurangan ini..(':


amalan sunat liat betul nak buat.mungkin ada yg skip dgn alasan 'amalan sunat aku yg lain dh bnyk'...waaa~ baguslah (: ...tapi,kalau doa iftitah yg pendek tu pon skip sbb malas nak baca, kalau nak solat sunat 2 rakaat yg lebih lama tu, mampu ke buat agak-agaknya...erm, entahlah... #positive thinking.



bukan saya x faham.desakan kemalasan tahap melampau juga menimpa saya. im a human too, just like you. tapi, bila malas dtg, saya akan tanya diri saya, cukup ke amalan ni untuk masuk syurga? umur makin meningkat, sampai bila nak terus kekal di takuk lama? 20 years old. 20 is a big number! mungkin kalau diizinkan Allah, boleh hidup lagi beberapa tahun. umur panjang sikit. mungkin 20-30 tahun.umur dah 20 tahun, bacaan solat still tak tahu. then, bila nak tahu?? saya selalu tanya diri saya, kalau x buat sekarang, bila lagi kita nak start? xkan nak tunggu dah tua, baru nak ulang alik ke masjid,sehari suntuk beramal? masalah nya, yakin ke kita akan sampai ke umur tua tu?? sigh~ 


sememangnya kemalasan adalah satu perkara yg menyedihkan untuk setiap manusia. sbb kemalasan, buat kita membazirkan waktu hidup yg singkat ni! sedihnya saya apabila mengenangkan kejahilan diri yg lambat benar mendapat ketukan kasih sayang untuk melakukan perubahan.makanya, sharing is always loving. saya menulis utk share perasaan saya kini, dan ilmu yg sy dapat.. 
bangunlah,bergerak dan lakukan perubahan dalam hidup anda.


btw, sampai sini jelah kot. no offense. maafkan saya jika ada yg terasa hati....tegurlah saya jika ada yg tersilap...dengan teguran yg membina dan berakal.... 


p/s : ada macam2 jenis doa iftitah ni. bukan macam yg kita belajar time skola rendah tu ada satu ja.nak tawu yg lain? sila manfaatkan encik google. d:


  

1 comment:

Puding Karamel said...

nice sharing dik!
sentap hati akk dik...
berkira sungguh dengan tuhan kan
TT_TT